Γιατί ένα μετεκλογικό πρόγραμμα

Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια δήλωση προθέσεων. Χαμογελώντας, είχαμε αναφερθεί σε αυτά σαν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών λαϊκής εξουσίας. Δεν αστειευόμασταν.

Μας έχουν μάθει ότι αντίστοιχα κάνουν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις στη βάση μιας πολιτικής που θέλει να παρουσιάζεται σοβαρή και αξιόπιστη. Συνήθως τα προγράμματα καταρτίζονται από τους μεγάλους αρχηγούς, τους γραμματείς των πολιτικών οργανώσεων και τους ειδικούς που έχουν στην υπηρεσία τους. Μας έχουν συνηθίσει στην αντίληψη πως η διαχείριση της συλλογικότητας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τις διαμεσολαβήσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, τις διασυνδέσεις με την πολιτική εξουσία και τους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος τα συμφέροντα των οποίων εκφράζει αυτή η πολιτική, διευκολύνοντας , προστατεύοντας και καλύπτοντας τους, έτσι ώστε να γίνονται σχεδόν αόρατοι.

Έτσι, μ’ όλο που αυτά τα προγράμματα αναφέρονται σε μας –στην εργασία και την ανεργία,στην εκπαίδευση, στην υγεία, στα δημόσια έσοδα, στο φορολογικό σύστημα, στα οικονομικά, στο Σύνταγμα μας-, καταλήγουν να μας αποκλείουν από αυτά, να μας τα επιβάλλουν υφιστάμενοι τις συνέπειες τους, χωρίς να έχουμε λόγο και δυνατότητα παρέμβασης, μόνοι και έρμαια των δικών τους επιλογών.

Το δικό μας πρόγραμμα, αντίθετα, δεν το καταρτίζουμε ούτε εμείς ούτε επαγγελματίες πολιτικοί. Είναι το απόσταγμα της πείρας από τις πρωτοβουλίες αυτοδιαχείρισης που εφαρμόζονται στους χώρους δράσης μας, από την πρακτική των κοινωνικών και πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων, που ενώ απαντούσαν στις ανάγκες του κόσμου, δεν έφταναν ποτέ στη δημοσιότητα, από τα αιτήματα που έπεφταν στην αντίληψη μας από διάφορες λαϊκές συλλογικότητες, με τις οποίες συναντηθήκαμε τη γεμάτη από πολιτικές δραστηριότητες χρονιά που πέρασε.

Το πρόγραμμα μας δεν περιορίζεται στις εκλογικές εξαγγελίες, απευθύνεται σε ,και αλληλοτροφοδοτείται καθημερινά από τα μικρά και μεγάλα προβλήματα επιβίωσης του λαού, και για τούτο είναι ανοιχτό σε ερεθίσματα και προτάσεις, και θέλουμε να κρίνεται και να επαληθεύεται μέσα από τη συλλογική πρακτική.

Τα προτάγματα μας, περιορισμένα και ανεπαρκή ίσως, προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στην ανεργία, στους αγώνες, στην κοινωνική αποδόμηση, αλλά εμπεριέχουν και σπέρματα μιας ριζικά διαφορετικής προοπτικής, αυτής της λαϊκής εξουσίας.

Με το εργαλείο του λαϊκού ελέγχου θέλουμε να βοηθήσουμε το λαό να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και να οργανωθεί έτσι ώστε η θέληση του να γίνει σεβαστή. Πιστεύουμε βαθιά στη δραστηριοποίηση μεγάλων τμημάτων του λαού για να αποκτήσουν συνείδηση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων, να είναι σε εγρήγορση και να τους ελέγχουν, και να επιβάλλουν στους θεσμούς τις δικές τους προτεραιότητες και τις δικές τους προτάσεις. Στη βάση αυτή θέλουμε να προβάλουμε και να προωθήσουμε νέες μορφές συμμετοχής και οργανωτικά μοντέλα που να εξασφαλίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο λαό, δίνοντας του τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων καθοριστικών για τον δημόσιο βίο, που να του επιτρέπουν να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες του κάθε τόπου, διαμέσου μιας πολιτικής πρακτικής που να τολμά να δοκιμάζεται; και να κρίνεται στην πράξη, για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις κάθε φορά διαφορετικές καταστάσεις.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε σε βάθος τη δημοκρατία και να τη δοκιμάσουμε στην πράξη, ώστε να καταφέρουμε να την βάλουμε σε εφαρμογή.

Δεν αστειευόμαστε καθόλου, γιατί είμαστε σίγουροι πως ο λαός έχει μεγάλες ικανότητες διακυβέρνησης, ανάληψης ευθυνών, ενεργητικότητα και μια καταιγιστική δύναμη , που λείπουν εντελώς από οιονδήποτε τηλεοπτικό διαμορφωτή της κοινής γνώμης ή οιονδήποτε πολιτικό αρχηγό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να το αποδείξουμε.

  1. ΕΡΓΑΣΙΑ

  2. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  3. ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

  4. ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  6. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Ι. Για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων ανδρών και γυναικών

Με τη λειτουργία των γραφείων νομικής υποστήριξης και επιτροπών αλληλεγγύης που υλοποιήσαμε με τη βοήθεια του Επιμελητηρίου Εργασίας, ήρθαμε σε επαφή με εκατοντάδες εργαζόμενους κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης. Περισσότερο από κάθε άλλο κομμάτι της κοινωνίας, οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την όξυνση της οικονομικής κρίσης, με την προοδευτική επιδείνωση των συμβάσεων εργασίας, όντας υποχρεωμένοι να εργάζονται χωρίς ασφάλεια ενώ αυξάνεται η μαύρη εργασία και η ανεργία, ή να μεταναστεύουν αναγκαστικά στερώντας τη Νάπολη από τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της περιοχής μας.


Θέλουμε έλεγχο στη μαύρη εργασία της πόλης μας, για να δημοσιοποιηθεί και να αντιμετωπιστεί!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ο Δήμος πρέπει να συνάψει συμφωνία με την περιφερειακή Διεύθυνση Εργασίας και το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πρόνοιας (INPS), για την παρακολούθηση, την πρόσβαση στην τράπεζα δεδομένων και τον περιοδικό έλεγχο της παράνομης εργασίας.

Θέλουμε ο Δήμος να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα που του δίνει η πολιτεία ενάντια στους εργοδότες που παρανομούν και θα αποδειχτούν υπεύθυνοι μέσα από τους σχετικούς ελέγχους, αλλά και να καλέσουν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν το ίδιο, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι εργοδότες να μη μπορούν να ανανεώσουν τις σχετικές άδειες στο μέλλον, εφόσον αποδειχτούν ένοχοι για οποιαδήποτε παρανομία (ασφάλεια στο χώρο εργασίας, μισθούς-ημερομίσθια, δικαιώματα εργαζομένων, κ.λ.π.).


Έξω τα προγράμματα voucher από τον Δήμο της Νάπολη!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Έχουμε τη δυνατότητα να αποκλείσουμε αποφασιστικά τα voucher σαν μορφή πληρωμής της εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, από υπαλλήλους ή υπεργολάβους, και για τις υπηρεσίες πρόνοιας και επιδοτήσεων. Εξ άλλου, η διοίκηση πρέπει να απορρίψει το σύστημα αποζημίωσης των συνεταιρισμών κοινωνικής πρόνοιας και να προωθήσει τη διενέργεια ανοιχτών διαγωνισμών για τις εν λόγω υπηρεσίες.

ΙΙ. Για την ανθρώπινη και ισότιμη υποδοχή όλων των μεταναστών

Το ξέσπασμα όλο και περισσότερων πολέμων δίπλα στην Ευρώπη θα καταστήσει τη Νάπολη κεντρικό ενδιάμεσο σταθμό διέλευσης χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύφουν από πολιτικές διώξεις, φτώχεια και πολεμικές συγκρούσεις. Οι άντρες και οι γυναίκες που μεταναστεύουν για να σωθούν, ακόμη κι όταν κατορθώνουν να περάσουν από τους ελέγχους και τα αγκαθωτά σύρματα των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, έχουν να αντιμετωπίσουν την υπέρμετρη γραφειοκρατία ή το άδικο και ακατάλληλο σύστημα υποδοχής, η διαχείριση του οποίου- αδιαφανής και συχνά μπλεγμένη με εγκληματικά κυκλώματα-, και πολύ συχνά προκαλεί θάνατο και πόνο. Αντίθετα εμείς θέλουμε μια πόλη που να δείχνει αλληλεγγύη και αντιρατσισμό, και να μην αφήνει κανέναν μόνο του.


Θέλουμε λαϊκό έλεγχο στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Προωθούμε τη δημιουργία επιτροπών πολιτών που να μπορούν να κάνουν περιοδικούς ελέγχους στο εσωτερικό των Κέντρων Υποδοχής, που βρίσκονται στον μητροπολιτικό χώρο της Νάπολη. Με τις περιοδικές επισκέψεις οι πολίτες να μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί, να εντοπίζουν πιθανές δυσλειτουργίες ή καταγγελίες βασανισμών και κακομεταχείρισης , να ελέγχουν αν πραγματικά προστατεύονται τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών : παροχές υγείας και επαρκής νομική υποστήριξη, κατάλληλοι διερμηνείς και πολιτισμικοί διαμεσολαβητές, καταβολή του ημερήσιου ποσού διαβίωσης για τους μετανάστες (pocket money), εξασφάλιση βασικών συνθηκών υγιεινής. Η δράση αυτή θα επιτρέψει στους πολίτες να έχουν σφαιρική και λεπτρομερή άποψη για τις συνθήκες ζωής των μεταναστών, και να ελέγχουν σε μόνιμη βάση τη διαφανή και ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων που προορίζονται για τα Κέντρα αυτά.Θέλουμε την ίδρυση υπηρεσιών υποστήριξης των μεταναστών από τη δημοτική αρχή

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Το πρώτο εμπόδιο που συναντούν στον τόπο μας οι μετανάστες , είναι η ανυπαρξία δημόσιων δομών που να προσφέρουν στους ανθρώπους γραφειοκρατική και διοικητική υποστήριξη, με την απαραίτητη πολιτισμική διαμεσολάβηση,προκειμένου να τους χορηγηθούν έγγραφα, άδειες και βεβαιώσεις ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Θέλουμε οι τοπικές υπηρεσίες του Δήμου να οργανώσουν γραφεία που να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, που να λαμβάνουν υπόψη τα ωράρια λειτουργίας των μεταναστευτικών κοινοτήτων που εδρεύουν στη Νάπολη, οι εργαζόμενοι των οποίων συχνά κατοικούν μακριά, και έχουν διευρυμένο ωράριο εργασίας , πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η ίδρυση παρόμοιων υπηρεσιών μπορεί να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο έλεγχο και επιστασία για τυχόν κακομεταχείριση στις δημοτικές υπηρεσίες ανθρώπων που είναι αδύναμοι και ευάλωτοι σε πιέσεις και εκβιασμούς σαν τους μετανάστες. Επίσης αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει φραγμό στην κερδοσκοπία πολλών ιδιωτικών εταιριών που συχνά εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, καπηλευόμενες την άγνοια της γλώσσας ή των σχετικών διαδικασιών, και ζητούν υπέρογκα ποσά για δικαιολογητικά που συχνά χορηγούνται δωρεάν, ή για άλλα που ουσιαστικά είναι άχρηστα.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά εμείς τώρα ζητούμε την εφαρμογή τους, με τις διευκρινίσεις που προαναφέραμε.Θέλουμε πιο εύκολη διαδικασία χορήγησης άδειας παραμονής και πρόσβασης στις δημοτικές υπηρεσίες

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ζητούμε την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεννόησης ανάμεσα στον Δήμο και την Εισαγγελία της Νάπολη. Στη Νάπολη βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του μεγάλου αριθμού μπλοκαρισμένων αιτήσεων άδειας παραμονής, που για πολλούς λόγους, εξαναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να ζουν έναν εφιάλτη, χωρίς χαρτιά ή λόγω αμελειών ή λαθών των υπηρεσιών. Επειδή οι λόγοι είναι πολύ διαφορετικοί, θεωρούμε απαραίτητη την υπογραφή αυτού του Πρωτοκόλλου προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια και προσβασιμότητα υπηρεσιών στους μετανάστες.

Με αυτό τον τρόπο, όλες οι πληροφορίες για τις οποίες σήμερα είναι αρμόδια η Εισαγγελία,θα μπορούσαν να παρέχονται από τις υπηρεσίες του δήμου,και συγκεκριμένα στα γραφεία εξυπηρέτησης μεταναστών. Σε πολλούς ιταλικούς δήμους, έχει ήδη αρχίσει η δημιουργία τους, με την ενοποίηση της βάσης δεδομένων των αλλοδαπών πολιτών (αναφερόμαστε στον Δήμο ΤΟΥ Πέζαρο-Ουρμπίνο, ή σε άλλες υπηρεσίες του Γραφείου Μεταναστών στον Δήμο της Μπελλαρια Ιτζεα Μαρίνα).


IIΙ. Για το δικαίωμα των πολιτών στην υγεία και στη ζωή

Η πρόσφατη εμπειρία που είχαμε από το Γραφείο υγείας του λαού, μας επιβεβαίωσε το ανησυχητικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η δημόσια υγεία. Πέρα από την αδυναμία μεγάλων στρωμάτων του λαού να έχουν πρόσβαση στις παροχές υγείας, εντοπίσαμε ένα μεγάλο χάσμα, διαρκώς αυξανόμενο,ανάμεσα στις δομές υγείας και τις ανάγκες των πολιτών. Απουσιάζουν παντελώς γραφεία πληροφοριών και πρόσβασης στις δομές υγείας, και στις δομές προληπτικής ιατρικής. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε πως η εύκολη και σε μια σωστή πληροφόρηση στο θέμα της υγείας και της πρόληψης αποτελεί πυλώνα κάθε δημοκρατίας αντάξια του ονόματός της.Θέλουμε μεγάλες και αποτελεσματικές εκστρατείες ενημέρωσης

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Φτάνει ο Δήμος να συνεργαστεί με τους συλλόγους, τις υπηρεσίες και όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές που ασχολούνται με την υγεία, για να εντείνουν, να συγκεκριμενοποιήσουν και να κάνουν πιο αποτελεσματικές για το κοινό τις πληροφορίες που έχουν σχέση με:

-δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για το λαό (με έμφαση στην παρακολούθηση ογκολογικών περιστατικών )

-προληπτικές καμπάνιες (ενημερωτικές και κρίσιμες για την υγεία, τον τρόπο ζωής, τις συνθήκες υγειινής, ορθή χρήση των φαρμάκων, με ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, τον αθλητισμό, το κάπνισμα, κ.λ.π.).

Απαιτούμε όλες αυτές οι πληροφορίες να είναι προσβάσιμες για το κοινό, σε ένα νέο και κατάλληλο σάιτ του διαδικτυακού τόπου του Δήμου και στις επίσημες σελίδες του στο facebook, και να συνοδεύονται από ενημερωτικά σχετικά βίντεο και θεματικά σποτάκια, καθώς και ημερολόγιο των προγραμματισμένων δράσεων κάθε μήνα, σχετικά με τη δημόσια υγεία (με ειδικό κανάλι στο youtube) . Επίσης δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ενημερωτικές καμπάνιες πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες και τους Δήμους.Θέλουμε να ελέγχουμε τις υποχρεωτικές παροχές υγείας και να τις επεκτείνουμε στον τομέα της ψυχικής υγείας!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ζητούμε από τον Δήμο να δεσμευτεί ότι θα κάνει υποχρεωτικό τον μηνιαίο απολογισμό και τη δημοσίευση των ποσοτικών-ποιοτικών στοιχείων σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, σε κάθε Δήμο. Προωθούμε την διοργάνωση περιοδικών συναντήσεων ανάμεσα στις δημοτικές υπηρεσίες, τους υπεύθυνους, τις δομές , τη δημοτική αστυνομία και το Παρατηρητήριο ψυχικής υγείας του Δήμου της Νάπολη, για την ανάλυση των δεδομένων, που να στοχεύει στην προοδευτική μείωση των κατασταλτικών παρεμβάσεων στο χώρο δράσης του δήμου, και στην υποστήριξη ήπιων, μη τραυματικών παρεμβάσεων στα πλαίσια του προγράμματος των υποχρεωτικών υγειονομικών δομών.Θέλουμε έλεγχο στην διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ζητούμε από τον Δήμο να πραγματοποιεί, μαζί με επιτροπές κατοίκων, τη χαρτογράφηση και τον έλεγχο στοιχείων αμιάντου :

-στα δημοτικά ακίνητα;, στις δημόσιες δομές (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία) με προτεραιότητα στις πιο πυκνοκατοικημένες ζώνες και περιοχές.

-για τους ιδιώτες (ιδιοκτήτες ακινήτων ή διαχειριστές πολυκατοικιών) να είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος, μέσα από σχετικές λίστες που πρέπει να καταρτίσει ο δήμος.

Θέλουμε να καθιερωθεί ένα πράσινο νούμερο στο οποίο να μπορεί να απευθύνεται ο πολίτης για να γνωστοποιεί παράνομες συσσωρεύσεις και να ζητά αυτοψία σε δομές ύποπτες για παρουσία αμιάντου, με προβλεπόμενες αυτοψίες από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για τον εντοπισμό και την εκτίμηση άμεσης άμεσης –επείγουσας παρέμβασης άρσης της επικινδυνότητας με την απομάκρυνση ή την εξουδετέρωση ιχνών αμιάντου.

Ζητούμε πλήρη διαφάνεια σχετικά με την πορεία των διαδικασιών άρσης ή εξουδετέρωσης των ιχνών αμιάντου στην περιοχή του δήμου, και θέλουμε η διοίκηση του δήμου να αναλάβει να διοργανώνει περιοδικά εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού και των οργανώσεων διαχειριστών και ιδιοκτητών των ακινήτων.Θέλουμε την εγκατάσταση ημιαυτόματων απινιδωτών και επαρκή υπηρεσία πρώτων βοηθειών!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Πρώτα απ’ όλα είναι απαραίτητη μια καταγραφή όλων των μηχανημάτων του χώρου αρμοδιότητας του δήμου, και στη συνέχεια η δημοσιοποίηση της χαρτογράφησης και της σηματοδότησης τους εκεί όπου λειτουργούν. Πρέπει να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός με απινιδωτές των αγωνιστικών και ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων του Δήμου της Νάπολη, και να προγραμματιστεί ο αναγκαστικός εφοδιασμός με αυτούς, των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, των δημοτικών και δημόσιων δομών (σχολεία, πανεπιστήμια, υπηρεσίες, ιατρικά κέντρα πρώτων βοηθειών, κ.λ.π.).

Θέλουμε τη σταδιακή αύξηση διαθέσιμων μηχανημάτων στις στάσεις του μετρό και του τραμ της πόλης, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες μέσων μαζικής μεταφοράς, αεροπορικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών γραμμών.

Θέλουμε να επεκτείνουμε το μέτρο αυτό στα γραφεία της δημοτικής αστυνομίας, της άμεσης δράσης και σε όσα σημεία γίνονται εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και δημόσιες διοργανώσεις με πρωτοβουλία του δήμου, καθώς και μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης επιχειρήσεων , μη δημοτικών δομών, εμπορικών καταστημάτων, συλλόγων , καθώς και κέντρων διασκέδασης και αναψυχής, ξενοδοχείων, εστιατορίων, γυμναστηρίων, φαρμακείων, με χωροταξικά κριτήρια.

Ζητούμε την επέκταση του εφοδιασμού για όλο τον χώρο αρμοδιότητας του δήμου, στη βάση κριτηρίων ισότιμης χωροταξίας, με προτεραιότητα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, όπου δεν μπορούν να πάνε εύκολα νοσοκομειακά ή υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, άσχετα αν είναι πιο αραιοκατοικημένες.

Όμως η εγκατάσταση απινιδωτών μπορεί να είναι άχρηστη αν δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του κάθε δήμου, προσβάσιμες για όλο τον πληθυσμό, με έμφαση στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και των εξειδικευμένων χειριστών των μηχανημάτων, με την υποχρέωση να μετέχουν σε αυτές οι δημοτικοί αστυνομικοί και όσοι εργάζονται στις δομές που είναι ήδη ή πρόκειται να εφοδιαστούν με απινιδωτές.

IV. Για την προστασία των πιο αδύναμων ομάδων του πληθυσμού και την επαναξιοποίηση των περιοχών.

Συχνά η διαχείριση και οι χρήσεις των αστικών περιοχών είναι μη εξισορροπημένη και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πιο αδύναμων ομάδων του λαού. Χωρίς τη συνεχή παρακολούθηση και καταγγελία αυτών των ανισοτήτων από δραστήριους πολίτες και συλλογικότητες, το κέντρο και η περιφέρεια της πόλης θα κατέληγαν να αποκλείουν εντελώς τους πολίτες από την πρόσβαση στις δομές και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες (υγείας, εκπαίδευσης, μεταφορών) , πολύ περισσότερο από όσο ισχύει σήμερα. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε πως ο τόπος μας έχει μεγάλες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν, και πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.Θέλουμε την απογραφή και την εξασφάλιση πρόσβασης στις δομές υγείας, για όλους τους άστεγους!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ζητούμε από τον δήμο της Νάπολη να απογράψει όλους τους αστέγους της περιοχής της Νάπολη, διευκολύνοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την άμεση εγγραφή τους στη διαδικτυακή λίστα, και τη διάθεση ενός γιατρού γενικής ιατρικής που να εξσφαλίζει την πρόσβαση τους στις τοπικές υπηρεσίες υγείας.Θέλουμε την άμεση κατεδάφιση των αρχιτεκτονικών φραγμών, και το άνοιγμα όλων των εγκαταλειμμένων ή ημιτελών δρόμων.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Δεσμευόμαστε να πιέσουμε ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να νομιμοποιηθούν όλες οι υποδομές για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτές για όλους. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να γίνει πρώτα μια καταγραφή όλων των προβληματικών σημείων (με προτεραιότητα στις διαβάσεις πεζών και στις εισόδους των δημόσιων κτιρίων), ξεκινώντας από τα πιο κοντινά δημοτικά διαμερίσματα.

Προκειμένου να ανοίξουμε όσο είναι δυνατόν , τις διασυνδέσεις ανάμεσα στις γειτονιές και τις περιοχές της πόλης, και να φέρουμε σε εύκολη επικοινωνία διαφορετικές εμπειρίες, πρέπει να προχωρήσουμε στη σηματοδότηση και ανάκτηση δρόμων ή διαδρομών που πριν ήσαν απαγορευμένες για το κοινό: ας τις παραχωρήσουμε ξανά στις ανάγκες των πολιτών, δείχνοντας τον τρόπο πρόσβασης και χρήσης τους (έχει τοπικά παραδείγματα).Θέλουμε δρόμους ασφαλείς και προσπελάσιμους

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ζητούμε πρόσβαση σε όλα τα στατιστικά δεδομένα που αναφέρονται σε τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν στους αστικούς και επαρχιακούς μας δρόμους, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων όπου να καταγράφονται τα πιο συχνά προβλήματα και τα πιο επικίνδυνα σημεία. Η ανάδειξη τους θα μας βοηθήσει να προτείνουμε στις δημοτικές υπηρεσίες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να μειώσουμε σταδιακά τη θνησιμότητα των τροχαίων περιστατικών, στη βάση των προτάσεων που θα μας κάνουν οι πολίτες.

Με την προώθηση της ασφάλειας στις περιοχές του δήμου θα μειωθούν και τα περιστατικά βίας, διακρίσεων και ανεπαρκειών που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων της δημοτικής Αστυνομίας. Για τούτο θεωρούμε απαραίτητη τη διαρκή εκπαίδευση των δημ. αστυνομικών με σεμινάρια που να τους διαπαιδαγωγούν στον αντιρατσισμό, στον αντι-σεξισμό, στον αντιφασισμό και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα μαθήματα θα βοηθήσουν στην κατάλληλη προσέγγιση (με σεβασμό και διακριτικότητα), ιδιαίτερα των γυναικών που έχουν υποστεί βία και των ψυχικά διαταραγμένων ατόμων.Θέλουμε την ανάκτηση των χώρων αστικού πρασίνου!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε όλες τις περιοχές αστικού πρασίνου, και να αρχίσουμε τη σταδιακή αποκατάσταση με τη βοήθεια ομάδων πολιτών και επιτροπών γειτονιάς. Η αναβάθμιση των πάρκων, των ποδηλατοδρομίων, των χώρων κοινωνικών επαφών και παιχνιδιών, είναι πρωτεύουσας σημασίας για τη ζωή του λαού, και περνά μέσα από εμπειρίες οργάνωσης της δουλειάς και ανάληψης ευθυνών από τους κατοίκους για πράσινες περιοχές, εξοπλισμένες ή μη, έτσι ώστε να αναπληρώνονται οι ελλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών.


V. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους

Τους προσεχείς μήνες θέλουμε να συνεχίσουμε τις αθλητικές, πολιτιστικές, κ.λ.π. δραστηριότητες που έχουμε ξεκινήσει στον χώρο κατάληψης του πρώην ψυχιατρείου(ex Opg). Το μοντέλο μας βασίζεται στη δωρεάν παροχή και στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, σε καθαρή αντιπαράθεση με ό,τι συνηθίζεται έξω: όπου πρέπει να πληρώσουμε για να δούμε μια ταινία ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να μάθουμε κάποιο χορό, μια πολεμική τέχνη ή ένα ομαδικό παιχνίδι. Πιστεύουμε βαθιά πως η καλλιέργεια του μυαλού και του σώματος, στη βάση της συνεργασίας και όχι του ανταγωνισμού με το διπλανό μας, είναι ανεξάντλητη πηγή πλούτου για την ανθρωπότητα, που κάθε Κράτος θα έπρεπε να εξασφαλίζει, να προστατεύει και να προωθεί.Θέλουμε να μπορούμε να ξαναρχίσουμε αθλητικές δραστηριότητες στους δημοτικούς χώρους!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Στη Νάπολη απουσιάζουν εντελώς αθλητικές δομές στους χώρους πρασίνου.Εμείς δραστηριοποιούμαστε για την εγκατάσταση αθλητικών υποδομών στους δημοτικούς χώρους (όπως γυμναστικούς διαδρόμους, γήπεδα, πάρκα για πατινάζ ), για συντήρηση ή δημιουργία χώρων άθλησης παιδιών και ηλικιωμένων. Δεσμευόμαστε συγκεκιρμένα για αυτό ξεκινώντας από το Πάρκο Βιβιάνι και το Πάρκο Βενταλιέρι. Στις περιπτώσεις όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να διαθέσουν τους πόρους που απαιτούνται για τις εγκαταστάσεις αυτές, μπορούμε να καλύψουμε τα κενά μόνο με τη λαϊκή συμμετοχή και δραστηριοποίηση, ενεργοποιώντας το εργαλείο της συλλογικής χρηματοδότησης (crowdfounding).


Θέλουμε την ανάκτηση των πολιτιστικών αγαθών και των χώρων τέχνης για όλους τους πολίτες!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Πιστεύουμε πως η Νάπολη μπορεί να ζήσει μια πραγματική πολιτιστική και καλλιτεχνική αναγέννηση, ενάντια στην κοινωνική απομόνωση που πολύ συχνά έχουμε μπροστά στα μάτια μας. Όμως η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να απομονωθεί από την επαναξιοποίηση των αμέτρητων χώρων τέχνης (θέατρα, αίθουσες συναυλιών, θεατρικά εργαστήρια), που συχνά μένουν παρατημένα ή και ερειπωμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέατρο Τριανόν της Φορτσέλα : θέατρο εγκαταλειμμένο από το 2014, με ευθύνη της περιφέρειας της Καμπανίας (και του τότε περιφερειάρχη Καλντόρο), που παραμένει κλειστό μέχρι σήμερα.

Η σημασία του χώρου, όχι μόνο πολιτιστική αλλά και κοινωνική, έχει τονιστεί πολλές φορές κι από τους ίδιους τους κατοίκους της Φορτσέλα, που θεωρούν το θέατρο σαν εργαλείο επαναξιοποίησης της περιοχής και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Το θέατρο Τριανόν είναι το θέατρο του λαού, και για τούτο εμείς δεσμευόμαστε να το επαναλειτουργήσουμε διοργανώνοντας εκεί δημόσιες παραστάσεις, πολιτιστικές πρωτοβουλίες, παιδικά εργαστήρια, συναυλίες, εκθέσεις.

 

VΙ. Θέλουμε να ελέγχουμε τη διαχείριση του σχολείου, για μια εκπαίδευση δωρεάν, δημόσια και σφαιρική!

Ξεκινώντας από την καθημερινή μας εμπειρία για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, έχουμε γνωρίσει πάρα πολλούς νέους και οικογένειες από πολλές ναπολιτάνικες συνοικίες. Μαζί τους ασχοληθήκαμε με τα προβλήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο, που σήμερα λειτουργεί σαν μέσο προώθησης και διατήρησης των ανισοτήτων, αντί να γίνεται όχημα για την κοινωνική χειραφέτηση. Στον ιταλικό Νότο,είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που σταματούν το σχολείο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργικού αναλφαβητισμού, και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν οικονομική στήριξη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.


Θέλουμε δωρεάν σχολικά βιβλία για όλους!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Καταγράφοντας λεπτομερώς την κατάσταση που υπάρχει σχετικά με τη χρήση των βιβλίων σε όλα τα σχολεία που βρίσκονται στις λαϊκές συνοικίες της Νάπολη, και ελέγχοντας τη διάθεση των πόρων που δίνονται στα σχολεία για κουπόνια βιβλίων και ενημερωτικό υλικό.Θέλουμε καλύτερη επαφή και συλλειτουργία με τις οικογένειες που ζουν στο δήμο!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση ενός τηλεφωνικού αριθμού πρώτης ανάγκης, η/και ενός γραφείου πληροφοριών που , με το ίδιο νούμερο, να μπορεί να παρέχει πληροφορίες στις οικογένειες , σχετικά με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και οιοδήποτε υποστηρικτικό μέσον προς διευκόλυνση τους. Συχνά η σύγχυση και η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις συγκοινωνίες, εθελοντισμό, δωρεάν σίτιση, κουπόνια για βιβλία, εγγραφές, προκαλούν τη δυσπιστία και την απομόνωση των οικογενειών.

Per raccontare l'esistente e immaginare il futuro

IL BLOG DEI PAZZI

Calendario

April 2021
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Potere al Popolo!

Sito di"Potere al Popolo!"

#indietrononsitorna

SIAMO TORNATI! Il 7 ottobre 2020 abbiamo inaugurato la seconda stagione di Radio Quarantena. Ritorniamo con una nuova redazione, quasi 20 collaboratori e 5 rubriche settimanali.

RADIO QUARANTENA

VOCI E TESTIMONIANZE DAL CARCERE

#iorestodentro

Come si finanzia una struttura grande e piena di attività come l’Ex OPG?

Supporta l'ex opg

Abbiamo messo per iscritto le idee che stanno alla base del nostro progetto, e tutti i modi in cui si può dare una mano.

Come partecipare

Ecco la nostra dichiarazione di intenti, il nostro programma

Cosa crediamo, cosa vogliamo

Opuscolo su contraccezione e interruzione volontaria di gravidanza

Contraccezione e IVG

Obiettivo prevenzione garantita, giusta e gratuita

Prevenzione

Manuale di autodifesa: 50 sfumature di lavoro nero... e come combatterle

Lavoro nero

UN ECOGRAFO PER TUTTE E TUTTI!

CROWDFUNDING AMBULATORIO POPOLARE

CookiesAccept

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand